31
touko

Pirityisten Leader-viikko 1.-6.6.2015

Leader-viikko 2015

Pirityisten Leader-viikkoKesäkuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista Leader-viikkoa. Suomessa toimii 54 Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin ja yritystukiin. Tukien haku käynnistyi kolme viikkoa sitten.

Leader Pirityiset ry järjestää Leader-viikolla alueensa jokaisessa pitäjässä infon, jossa kerrotaan tukien hakemisesta. Yhdeksän tilaisuuden sarja alkaa maanantaina 1.6. Kaustisen Kansantaiteenkeskuksesta. Pirityisten Leader-viikko päättyy lauantaina 6.6. Lestijärvelle.

Metsämiesten kämpällä järjestettävän hankeinfon yhteydessä pidetään koko perheen metsäpäivä. Tapahtuma järjestetään Metsämiesten säätiön ja Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten kanssa yhteistyössä. Koko perheen metsäpäiväö on osa valtakunnallista Avoimet kylät -päivää.

Leader-viikon tapahtumat Keski-Pohjanmaalla:
• ma 1.6.klo 13 Kaustinen, avoimet ovet Pirityisten toimistolla, Jyväskyläntie 3
• ma 1.6. klo 19 Veteli, Manttaalimaja
• ti 2.6. klo 10 Ullava, aluetoimisto, Ullavantie 672
• ti 2.6. klo 13 Kälviä, Marttakoti, Hyypäntie 9
• ti 2.6. klo 19 Lohtaja, Lohtaja-talo, Alaviirteentie 4 B
• ke 3.6. klo 10 Toholampi, Lampin tupa, Lampintie 3 D
• ke 3.6. klo 19 Halsua, nuorisoseura, Kirkkotie
• pe 5.6. klo 13 Perho, kunnantalo, Keskustie 2
• la 6.6. klo 13 Lestijärvi, Metsämiesten kämppä, Riemuhiekka.

Leader-viikolla halutaan kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Oman ympäristönsä elinvoimaan voi vaikuttaa monella eri tavalla, ja varmaa on, että jokainen voi tehdä jotain.

Leader-toiminta taipuu monenmoiseen: investointeihin, kehittämiseen, uusiin työpaikkoihin, harrastusmahdollisuuksien parantamiseen, omatoimisuuden lisäämiseen, tapahtumien järjestämiseen, kansainvälisyyteen, uuden oppimiseen. Leader-rahoituksella voidaan tukea muun muassa yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Näin lisätään maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa. Leader-ryhmät neuvovat ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa on varattu Leader-toimintaan julkisia varoja 300 miljoonaa euroa ohjelmakaudella 2014-2020. Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta.

Pirityisillä on julkista rahoitusta jaettavana arviolta noin 3,7 miljoonaa euroa. Pirityiset toimii Halsualla, Kaustisella, Lestijärvellä, Perhossa, Toholammilla ja Vetelissä sekä Kokkolan kaupungin Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa.

Pirityisten toiminta on avointa kaikille. Tervetuloa tutustumaan!