31
maalis

Kooste poikkeustilanteen avusta ja rahoituksesta yrityksille


Tälle sivulle on kerätty eri tahojen yrityksille suunnattua apua ja rahoitusta koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen liittyen. 

ELY-keskukset
ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. ELY-keskukset rahoittavat 1-5 henkilöä työllistäviä yrityksiä kahdella uudella rahoituksella. 

1. Tilanneanalyysin tekeminen
2. Kehittämistoimenpiteet 

ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa


Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjät on avannut korona-aiheisen sivuston avuksi yrittäjille: Kaikki koronasta yrittäjille

Business Finland
Business Finlandilla on kaksi uutta rahoituspalvelua, joiden avulla pienet ja keskisuuret yritykset (yli 5 työntekijää) voivat kehittää ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamiin ongelmiin.
1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoituksen suuruus on enintään 10 000 euroa.
2) Kehittämisavustus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoituksen suuruus voi olla 50 000 – 100 000 euroa.

Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Finnvera

Finnvera myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Jos sinulla on lainaa suoraan Finnverasta, voit hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella. Finnveran tuotteista alkutakaus ja pk-takaus soveltuvat myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Näistä alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta toimineille yrityksille ja pk-takaus yli kolme vuotta toimineille. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina. Pk-takaus on lisäksi edelleen käytettävissä kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja käyttöpääoman rahoitukseen. 

Ajankohtaista Finnveralta yrityksille


Verottaja
Verohallinto tukee yrityksiä esimerkiksi antamalla lisäaikaa yrityksen veroilmoituksen tekoon ja jättämällä perimättä veroilmoituksen myöhästymismaksuja.  Lue lisää verottajan päivittyvästä tiedotteesta:

Verohallinnon päivittyvä kooste koronatilanteesta

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM
Lisätalousarviossa 5 miljardia euroa yrittäjyyden ja elinkeinoelämän tueksi. 

TEMin toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa


25
maalis

SPR:n Länsi-Suomen piiri ja Pohjanmaan Vapepa kartoittavat vapaaehtoisia

Leader-ryhmät ovat maaseudun kehittäjinä tärkeässä roolissa huolehtimassa
kylien hyvinvoinnista myös kriisitilanteissaNyt olemme poikkeusoloissa koronavirusepidemian takiaTavallinen arkemme on hyvin lyhyessä ajassa 
muuttunut todella paljonNyt jos koskaan kylillä tarvitaan välittämistä ja 
naapuriapua.SPR:n Länsi-Suomen piiri ja Pohjanmaan Vapepa kartoittavat 
vapaaehtoisia
jotka voisivat esimerkiksi hoitaa kotikaranteeniin määrättyjen 
henkilöiden ruokakuljetuksiaTärkeää olisi myös tietääonko tämäntyyppistä 

vapaaehtoista auttamista kylillä jo omaehtoisesti organisoitu.

Pyydämme kyliä kartoittamaan mahdollisuuksien mukaan 
auttamisasiaa, ja nimeämään yhdyshenkilönjoka selvittää 
mahdollisia avuntarvitsijoita, ja johon kunta tai muu 
viranomainen voi tarvittaessa olla yhteydessäKäytännössä 
yhdyshenkilö voisi olla puheenjohtaja tai joku muu yhdistysaktiivi.

- Olisi hienoa, jos joka kylältä saataisiin joku vastuullinen henkilö kertomaan silloin
tällöin mitä siellä tapahtuu, toivoo Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäällikkö
Aki Valonen. Tämä helpottaisi myös paikallistoimikuntien arkea.

Monet muutkin yhdistykset ovat aktivoituneet avun tarjoamisessa. Keski-Pohjanmaata koskevat tiedot voi lähettää Vapepan paikallistoimikunnan sihteeri Elina Itäniemelle tai paikallistoimikunnan varapuheenjohtaja Jani Puoma-Korvelalle
Tiedot voi lähettää sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
tai puhelimitse (myös tekstiviesti ja WhatsApp):
Elina Itäniemi, 044 5220277 
Jani Puoma-Korvela, 040 9644534

Välitämme tiedot keskitetysti SPR:n Länsi-Suomen piirin tilannekeskukseen, josta tarvittava tieto välittyy eteenpäin auttajien verkostossa!

Vielä Suomen Kylien tärkeä ohjeistus:
"Paikallisyhteisöissä voimme miettiä miten toimimme, ettei kukaan jäisi yksin pelkojensa ja epävarmuutensa kanssa uudessa tilanteessa. Positiivisuus ja toivon ylläpitäminen on tärkeää. Voimme muistuttaa naapuriavun tärkeydestä erityisesti viestinnällisin keinoin. Kyläyhdistys voi esimerkiksi kehottaa olemaan naapuruston ikäihmisiin yhteydessä puhelimitse. Kyläyhdistys voi tarjota apua esimerkiksi kaupassa käyntiin noudattaen samalla viranomaisten ohjeita. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme."

Pidetään huolta toisistamme!

25
maalis

Pirityiset ja Yrityspalvelut yhdessä yrittäjien tukena

Neuvontaa ja apua yrittäjille koronatilanteessa

Pirityiset ry ja Kaustisen seutukunnan Yrityspalvelut ovat yrittäjien tukena koronatilanteessa. Autamme sinua muun muassa kriisitilanteen rahoituslähteiden löytämisessä ja Leader-tuella rahoitettujen hankkeidesi toteuttamisaikaan ja sisältöön liittyvissä kysymyksissä.
 

Seuraamme aktiivisesti koronaviruksen yrityksille aiheuttamien haasteiden helpottamiseksi luotujen uusien tukirahoitusmuotojen sekä muiden tarjolla olevien palvelujen muutoksia.  Tutustu päivittyvään listaan alla olevasta linkistä:

http://seutukunta.kase.fi/2020/03/17/lisatietoja-yrittajille-koronatilanteesta-verkossa/


Ota meihin rohkeasti yhteyttä. Halu jutella aiheesta riittää syyksi soittaa!

 

Pirityiset ry

Elina Itäniemi, toiminnanjohtaja, 
p. 044 748 5488, elina.itaniemi(a)pirityiset.fi

Krista Järvelä, hankekoordinaattori, 
p. 044 235 9838, krista.jarvela(a)pirityiset.fiKaustisen seutukunnan 
Yrityspalvelut

Jarmo Finnilä, yrityskehittäjä, p. 050 337 3538,
jarmo.finnila
(a)kaustisenseutukunta.fi

Erkki Laide, yritysneuvoja, p. 044 561 2154,
erkki.laide
(a)kaustisenseutukunta.fi

Timo Pärkkä, projektipäällikkö, p. 040 757 3519,
timo.parkka
(a)kaustisenseutukunta.fi

 

20
maalis

Yhdessä etänä - vinkkejä etäyhteyksiin

 

Maaseudun kehittäminen ja yhdistystoiminta perustuu yhdessä oloon ja yhdessä tekemiseen. Tämänhetkisen koronavirusepidemian aikana yhdessäoloa ja sen muotoja joudutaan kuitenkin harkitsemaan tarkkaan. Pirityisten toimisto on suljettu ainakin 13.4.2020 saakka, ja työntekijämme ovat siirtyneet etätöihin. Meihin voit aina ottaa yhteyttä puhelimitse ja sähköpostilla! 

Koronaepidemian leviäminen vaikuttaa monin tavoin myös yhdistysten toimintaan. Neuvonta, tapaamiset, neuvottelut ja muut yhteydenpitoa vaativat tilanteet joudutaan järjestämään etäyhteyksien avulla. Poikkeustilanteen jatkuessa pidemmälle kevääseen myös yhdistysten kokoukset ja vuosikokoukset on järjestettävä muulla tavoin kuin perinteisten kokousten  muodossa. Onneksi on olemassa monia sähköisiä työkaluja, joiden avulla neuvonta, neuvottelut, tapaamiset ja myös kokousten järjestäminen onnistuu. Esimerkkinä tässä Teams, josta on saatavilla myös täysin ilmainen viestintäsovellus.  

Microsoft Teams
Teams on organisaatioille tarkoitettu viestintäsovellus. Sitä voi käyttää viestintään, ryhmäpuheluihin, etäkokouksiin ja tiedostojen sekä sovellusten jakamiseen. Teams on erittäin helppokäyttöinen. Se toimii sekä selaimessa että erillisenä ohjelmana useilla eri laitteilla. Alla linkit, joista löydät ohjeet Teams -käyttäjäksi rekisteröitymiseen ja Teamsin käytön aloittamiseen. 


Täällä voit tutustua Teamsin maksuttomaan versioon ja rekisteröityä käyttäjäksi. Sen jälkeen voit ladata Teamsin joko pöytäkoneellesi tai hankkia Teamsin mobiilisovelluksen puhelimeesi, ja aloittaa Teamsin maksuttoman käytön. 

Täältä saat ohjeet Teamsiin kirjautumiseen ja Teamsin käytön aloittamiseen. Kun olet rekisteröitynyt Teamsin käyttäjäksi, muut voivat kutsua sinut sähköpostilla esimerkiksi etäkokoukseen.

Haluatko osallistua Teams-kokoukseen, mutta Teams -sovellusta ei ole asennettu tietokoneellesi?  Tässä selkeä, suomenkielinen ohjevideo miten liitytään Teams -kokoukseen ilman Teams-sovellusta, tai Chrome- tai Edge -selainta. Ohjevideo on katsottavissa milloin vain YouTuben kautta! 


WhatsApp
WhatsAppilla voit lähettää viestejä ja puhua puheluita helposti, nopeasti ja turvallisesti. WhatsAppin käyttö on ilmaista, ja se toimii kaikilla yleisimmillä älypuhelimien käyttöjärjestelmillä. WhatsAppilla voit lähettää viestejä, kuvia, ääniviestejä ja videoita. WhatsApp soveltuu myös muutaman henkilön ryhmäpuheluihin. WhatsAppin verkko- ja työpöytäsovelluksen avulla voit käyttää WhatsAppia puhelimen lisäksi myös tietokoneellasi.  

Lataa WhatsApp ja tutustu sen käyttöön ja ominaisuuksiin täällä.


Teamsiin, WhatsAppiin ja muihin etäyhteysvälineisiin tutustuminen kannattaa aloittaa jo nyt. Taidoista ja välineistä on paljon hyötyä  myös koronavirusepidemian jälkeen. Lisäämme sivuillemme jatkossa tietoa myös muista hyväksi havaituista yhteydenpidon välineistä. Ollaan yhteydessä ja pidetään huolta toisistamme!