08
kesä

Avointen kylien päivänä juhlitaan Kraataria ja leikkipuistoja

Lauantaina 10.6. vietetään valtakunnallista Avoimet Kylät -päivää. Myös Keski-Pohjanmaalla on päivän aikana tarjolla runsaasti erilaista tekemistä.

Ohjelmassa on myös avajaiset kolmessa kohteessa, joita Leader-ryhmä Pirityiset on ollut rahoittamassa.

Virkkalan perinneseura siirsi lähes 150-vuotiaan Kraatarin talon Varilantieltä lähemmäs kirkonkylää viime syksynä. Nyt talo on kunnostettu perusteellisesti museo- ja kokoontumistilaksi. Talon avajaisia vietetään Kaustisella (Pajalantie 8) lauantaina kello 15–17, jolloin pääsee tutustumaan kodikkaaseen rakennukseen ja sen kiehtovaan historiaan.

Lauantaina juhlitaan myös kahden Pirityisten rahoittaman leikkipuiston avajaisia. Kälviän Itäkylien Kyläyhdistyksen rakentaman leikkipuiston avajaisia vietetään kello 12–14 Honkapirtillä (Vuolteentie 489) ja Toholammilla Kleemolan kyläyhdistyksen leikkipuiston avajaisia kello 11–14 Kleemolan koululla (Koulukankaantie 41).

Avointen Kylien päivänä esitellään paikallista elämänmenoa, tuodaan kylätoimintaa näkyväksi sekä markkinoidaan kyliä vierailu- ja asuinpaikkana. Koko Suomessa Avointen Kylien päivään osallistuu yli 700 kylää. Kaikki tapahtumat löytyvät karttasovelluksesta, jonka avulla on näppärä selvittää, mitä tapahtuu ja missä. Poikkea lähikylille, tutustua itselle uusiin kyliin tai tehdä koko päivän kesäinen kiertoajelu maaseudun maisemissa.

Avoimet Kylät on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Avoimet Kylät on kylien, maakuntien ja Suomen Kylätoiminta ry:n yhteinen saavutus. Päivän tarkoituksena lisätä positiivista mielikuvaa kylillä asumisesta ja muistutetaan maaseudun mahdollisuuksista. 

Kylien monipuolisten tapahtumien järjestelyistä ja ohjelmista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, yritykset ja toimijat. Päivän järjestämisestä, tiedottamisesta ja markkinoinnista vastaavat maakunnalliset kyläyhdistykset sekä joillakin alueilla Leader-ryhmät yhdessä Suomen Kylätoiminta ry:n kanssa.