09
tammi

Suomi.fi-valtuutus ja Hyrrä-asiointipalvelu

Suomi.fi-valtuutus otetaan käyttöön vuoden 2020 aikana

Verohallinnon tarjoama Katso-valtuutus korvataan vaiheittain vuoden 2020 aikana Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-valtuutuksella. Ensimmäisessä vaiheessa, 2.1.2020 alkaen, Suomi.fi-valtuutta alkavat käyttää Hyrrä-asiointipalvelussa kaupparekisteriin kuuluvat yritykset eli esimerkiksi maaseudun yritystukia tai maatalouden investointi- tai aloitustukia hakeneet yrittäjät.

Henkilö, jolla on asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä, voi asioida Hyrrä-asiointipalvelussa yrityksensä nimissä. Jos asiointi- ja nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö haluaa valtuuttaa muita asioimaan yrityksen nimissä, on hänen tehtävä Suomi.fi-valtuutus.

Toimi näin

  1. Tarkista, että yrityksesi tiedot kaupparekisterissä (www.prh.fi) tai YTJ:ssä (tietopalvelu.ytj.fi) ovat oikein: sinulle on merkitty nimenkirjoittajaoikeudet.
  2. Kirjaudu sisään osoitteessa www.suomi.fi omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
  3. Valitse ylävalikosta Valtuudet.
  4. Valitse valtuutustyyppi: asiointivaltuus tai valtuutusoikeus. Asiointioikeudella annat toiselle henkilölle oikeudet asioida yrityksesi nimissä. Anna valtuutusoikeus, jos haluat, että valtuuttamasi henkilö voi valtuuttaa lisää henkilöitä asioimaan yrityksesi nimissä.
  5. Anna valtuuttamasi henkilön tiedot.
  6. Valitse asiakaskategoriaksi: Maaseudun tuet ja etuudet
  7. Valitse valtuuskoodiksi joko Maaseudun ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakeminen tai Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaustietojen katselu.
  8. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. Valtuus on voimassa oletusarvoisesti viisi vuotta, mutta voit tarvittaessa määritellä lyhyemmän tai pidemmän voimassaoloajan.
  9. Tarkista valtuutuksen tiedot ja vahvista valtuutus.

Hyrrä-avustajaoikeus poistuu 2.1.2020

Katso-palvelussa oleva Hyrrä-avustajaoikeus ei toimi enää 2.1.2020 jälkeen. Jos olet myöntänyt Hyrrä-avustajaoikeuksia, vaihda ne ennen 2.1.2020 Suomi.fi-valtuutuksiksi: valitse Asiakaskategoriasta Maaseudun tuet ja etuudet valtuuskoodiksi Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvauksien hakeminen.

Suomi.fi-valtuutus ei kuitenkaan ole täysin samanlainen kuin Hyrrä-avustajaoikeus. Jos annat esimerkiksi yritysneuvojalle nämä valtuudet, huomaa, että yritysneuvoja pystyy tämän jälkeen myös allekirjoittamaan ja lähettämään hakemuksen yrityksesi puolesta. Jos hakemuksen allekirjoittaja ja lähettäjä on joku muu kuin henkilö, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus, hakemukseen tulee liittää siitä selvitys (esimerkiksi valtakirja). Poikkeuksena on neuvontakorvaus: neuvontakorvauksen ennakkoilmoitusta jätettäessä tätä selvitystä ei tarvitse liittää.

Kansalaisneuvonta auttaa

Kansalaisneuvonta auttaa Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotossa. Voit asioida Kansalaisneuvonnan kanssa esimerkiksi puhelimitse, sähköpostitse tai chatissa: www.kansalaisneuvonta.fi.

Mitä jos muutosta ei tee?

Katso-valtuutus poistuu käytöstä vuoden 2020 aikana. Tarkemmasta aikataulusta kerrotaan heti, kun se on tiedossa. Jos et ole tehnyt Suomi.fi-valtuutuksia ennen kuin Katso-valtuutus poistuu käytöstä, ainoastaan henkilöllä, jolle on merkitty kaupparekisterissä yrityksesi nimenkirjoitusoikeudet, on oikeudet asioida sähköisesti yrityksesi nimissä.

Huomaathan, että Hyrrä-avustajaoikeus poistuu 2.1.2020 eli jos haluat valtuuttaa esimerkiksi yritysneuvojan asioimaan sähköisesti yrityksesi puolesta, tee Suomi.fi-valtuutus hänelle ennen 2.1.2020.