01
maalis

. Posted in Yleiset

ISSE-hanke

Leader-ryhmä Pirityisten ISSE-hanke (2016–2018) innostaa maaseudun asukkaita kaunistamaan yhdessä omaa asuin- ja elinympäristöään. Hankkeessa hyödynnetään ITE-taidetta ja ympäristötaidetta. Keskiössä ovat myös yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja taiteen hyvinvointivaikutukset.

ISSE-hankkeen idea on lähtöisin Kaustiselta ja sitä on suunniteltu paikallisten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Hanke aloitetaan Kaustiselta Kansantaiteenkeskuksen ympäristöstä, jonne rakennetaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa ITE-taiteen puutarha eli ISSE-puisto. Hanke levittäytyy myös muihin kohteisiin. Tarkoituksena on kunnostaa myös ns. epäpaikkoja, jotka sijaitsevat keskeisillä paikoilla, mutta ovat jääneet syystä tai toisesta huonolle hoidolle.

Kaustiselta ISSE-hanke levittäytyy eri puolille Keski-Pohjanmaata erilaisina työpajoina. Pirityiset toimii Halsualla, Kaustisella, Lestijärvellä, Perhossa, Toholammilla ja Vetelissä sekä Kokkolan kaupungin Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa.

Lisätiedot: hanketyöntekijä Tiina Palola, 040 865 1454, tiina.palola(at)pirityiset.fi

ISSE-hankkeen omat sivut löydät täältä.

 

ISSE-hankkeessa tulevaa ja tapahtunutta:

 

ISSE-puisto

Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen pihapiirin puistoaluetta alettii kohentaa kesällä 2016, kun valtatietä vierustava kiviaita uudistui keltamaksaruohoistutuksilla ja Tapani Kokon Houkutuspoika-teos saapui. Kesällä 2017 piha-alueen siistimistä jatkettiin puustoa raivaamalla, nurmikkoa uusimalla ja istutuslaatikoita rakentamalla. Pihalle pystytettiin myös Taivaanlaasijat-teos.

Kivi3   Houkutuspoika6  

 

Taivaanlaasijat-teos

Kaustiselle pystytettiin kesällä 2017 taiteilija Anni Rapinojan suunnittelema ja paikallisten yhdistysten toteuttama yhteisöllinen taideteos Taivaanlaasijat. Teoksen virallista julkistamistilaisuutta vietetään Taiteen päivänä pe 27.10. kello 14. Tapahtumassa ovat mukana taiteilija Anni Rapinoja, ITE-taiteen äiti Liisa Heikkilä-Palo, Eläkeyhdistyksen kuoro ja duo Maanväki.

 

"Minä ja luonto" - lasten ja nuorten taidetyöpajat

Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa 3.-5.7.2017, klo 9–11.30 alakouluikäiset ja klo 12.30–15 yläkouluikäiset. Työpajoista toteutui alakoululaisten paja. Työpajassa tehtiin erilaisia taideteoksia ja tutustuttiin luontoaiheiseen taidenäyttelyyn. Pajan taiteellinen toiminta pohjautui luonnonmateriaaleihin, suomalaiseen kansanperinteeseen ja luontotaruihin. Ohjaajina toimivat kuvataiteilijat Maria Leppänen (Nokia) ja Tiina Palola (Kaustinen). Lue lisää täältä.

 

Vionojan Ikkunat -taidepolku

Ullavaan rakennettiin kesällä 2017 Vionojan Ikkunat -taidepolku taiteilija Veikko Vionojan maalausten maisemiin.

 

Graffitipaja Toholammilla

Kuusiston koulun kanssa yhteistyössä toteutettu graffitipaja, jossa oppilaat koristelivat keskustan alikulkutunnelin.

 

Issenaiset-tapahtuma

Stand-up-henkinen Issenaiset-tapahtuma järjestettiin Vetelin Veikkolaan kansainvälisenä maaseudun naisten päivänä 15.10.2016.

 

Keski-Pohjanmaa-seminaari: Isse keskipohjalaisittain - luovuutta ja elinvoimaa

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä 15.7.2016 pidetty Keski-Pohjanmaa-seminaari keskittyi maakunnallisiin aiheisiin luovuuden näkökulmasta. Puhujina seminaarissa ovat professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta ja ”luovuuden asiamies” Mato Valtonen.

 

Niksibetoni-työpajat  

Niksibetoni-työpajat järjestettiin Lohtajalla, Kaustisella ja Kälviällä heinäkuussa 2016. Ohjaajana Raimo Flink.

Kaustinen6   Kaustinen10      

 

Soiva Polku -työpaja

Työpajoissa rakennettiin kierrätysmateriaaleista tuulikelloja, jotka ripustettiin Perhonjoen varteen maisemapolulle. Soiva Polku työpajat järjestettiin Vetelin Taidekartanolla kesäkuussa 2016. Ohjaajina Jaana Lahti-Luopa ja Tiina Palola.   

 WP 20160621 19 32 41 Pro highres 1    MG 5402   

 

Taidekoteja linnuille

Linnunpönttöjen rakentamista ja niiden luovaa koristelua ohjasivat Olga Melet-Pajuoja ja Paula Tiala Toholammilla, Ullavassa, Lestijärvellä, Perhossa ja Kaustisella. Työpajat pidettiin touko-heinäkuussa 2017. 

ISSE-pajat kesällä 2016

 IMG 7671   Pönttö6

 

Hankkeen avaus- ja ideointiseminaari

ISSE-hankkeen avaus- ja ideointiseminaari pidettiin Kaustisen Kansantaiteenkeskuksessa 11.3.2016.

Aloitus2